Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Marta Barrachina: “Les administracions exercim un paper fonamental en el desenvolupament i implementació de les mesures del Pacte d'Estat contra la violència contra les dones”

Marta Barrachina: “Les administracions exercim un paper fonamental en el desenvolupament i implementació de les mesures del Pacte d'Estat contra la violència contra les dones”
24 de Novembre de 2023

La presidenta de la Diputació llig el manifest en el qual la institució provincial reafirma el seu rebuig contra la violència contra les dones i el seu suport incondicional a les víctimes.

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha alçat hui la veu en la lluita contra la violència de gènere i, com ha indicat, “hui, i cada dia de l'any, manifestem la nostra condemna absoluta davant la violència de gènere, perquè els maltractadors no tenen cabuda en la nostra societat”.

En el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, la primera presidenta de la Diputació de Castelló ha llegit el manifest institucional a través del qual la institució provincial reafirma el seu rebuig contra la violència contra les dones i el seu suport incondicional a les víctimes. “L'experiència confirma que com més pròxima és l'administració, més eficaces són les mesures de sensibilització, educació o detecció precoç, i millor és la resposta d'urgència o el seguiment dels serveis”, ha expressat Marta Barrachina. I, conscients d'això, “les administracions exercim un paper fonamental en el desenvolupament i la implementació de les mesures del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere”, ha subratllat la presidenta de la Diputació.

A través de la moció conjunta de l'equip de govern del PP i els grups PSOE i Compromís, des de la Diputació de Castelló “reafirmem el compromís dels governs locals amb l'erradicació de la violència de gènere. Només acabarem amb esta mena de violència treballant units totes les administracions, el poder legislatiu, el judicial i la Fiscalia General de l'Estat, les forces i cossos de seguretat, i el conjunt de de la societat. És un problema d'Estat que ha de tindre una resposta d'Estat”, ha afegit Marta Barrachina.

Així mateix, l'educació i la formació són dos pilars fonamentals per a posar fi a les desigualtats entre homes i dones i erradicar la violència contra les dones. Això ha quedat ben plasmat en el manifest que ha llegit la presidenta de la Diputació. A més, dins les activitats programades per la institució provincial per a sensibilitzar i conscienciar sobre la importància d'erradicar la violència contra les dones, s'ha dut a terme el lliurament de premis del XIII Concurs de redacció de microrelats, vídeo o vinyeta gràfica contra la violència de gènere, dirigit a joves de 14 a 18 anys que cursen estudis a la província de Castelló.

Per a la present edició, la Diputació ha rebut un total de 105 treballs. En la categoria de microrelats de 3r i 4t ESO, el treball guanyador ha sigut “La triste realidad” d’Omar Álvarez El Amari, alumne de 4t ESO del col·legi Grans i Menuts de Castelló. En esta categoria, el treball finalista ha sigut “El normal, no?” de Candela Catalán Heredia, de 3r ESO del Col·legi Educatiu San Cristóbal de Castelló.

En la categoria de microrelats dirigit a l'alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius, el treball ““No más vendas””, de Rubén Peña Collazos del 2n Batxillerat del Centre Educatiu San Cristóbal de Castelló, ha sigut el premiat. Mentre que “Ya llegará”” de Paula Albenzogar Gallego, alumna de 2n Batxillerat de l'IES Miralcamp de Vila-real, ha sigut el treball finalista.

Finalment, en la categoria de vinyeta gràfica dirigida a l'alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius, l'alumna de 1r Batxillerat del Centre Educatiu San Cristóbal de Castelló ha sigut la guanyadora pel seu treball “El que ningú sap”.

La diputada Marisa Torlà ha recordat que este certamen impulsat per la Diputació de Castelló “té l'objectiu posat en què la joventut reflexione i prenga consciència de la violència exercida contra les dones en qualsevol de les seues manifestacions, aportant pensaments, reflexions, posicionaments, idees i suggerint possibles mesures i actuacions necessàries per a contribuir a erradicar este tipus de violència”.

A més de l'acte de lliurament de premis, dins de la programació que porta el títol "Unix-te per a posar fi a la violència contra les dones", el Palau Provincial també ha acollit hui una taula redona que portava el títol “la necessària prevenció de la violència de gènere en qualsevol edat: aprenent sobre diferents i canviants situacions de risc". La taula redona ha comptat amb la participació del director territorial a la Comunitat Valenciana de l'organització Save the Children, Rodrigo Hernández Primo, la representant d’AFAVIR (Associació d'Ajuda a Familiars i Víctimes Rocío López Agredano) Lucila Agredano; i de la vocal en la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia Comunitat Valenciana (COPCV). Tots ells han abordat la crucial temàtica de la prevenció de la violència contra les dones en una trobada que ha tingut com a objectiu aprofundir en la comprensió de les diverses situacions de risc i oferir perspectives per a la prevenció efectiva de la violència contra les dones de totes les edats.

Per a concloure esta jornada de reflexió i acció contra la violència cap a les dones, els assistents s'han pogut submergir en l'experiència de 'Per Què a Mi?', un Teatre Fòrum sobre ciberassetjament presentat per la Companyia Teatre de Caixó. Esta activitat ha destacat la importància de la consciència i l'empatia en l'era digital, recordant-nos que, en unir les nostres veus i comprendre les complexitats del ciberassetjament, estem un pas més prop de construir un món on la dignitat i el respecte són essencials.

Finalment, a més dels actes organitzats per a la jornada d'este divendres 24, la façana de la Diputació Provincial de Castelló s'il·lumina estos dies de color morat per a visibilitzar i conscienciar en la lluita contra la violència contra les dones.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador