En només un any de gestió, la vicepresidenta Patricia Puerta impulsa un text que garantirà que les dones i els homes que treballen en la institució tinguen les mateixes oportunitats
La Nova Diputació ha aprovat hui per unanimitat en el ple el primer Pla d'Igualtat d'Oportunitats de la institució, que veu la llum amb tretze anys de retard, ja que la Llei d'Igualtat de 2007 obliga a promoure la igualtat de manera activa per a eliminar qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe. El document, impulsat en tan sols un any de gestió, tindrà un període d'aplicació fins a 2024, consta de 13 eixos i inclou 63 accions que segons la vicepresidenta i responsable de l'àrea d'Igualtat, Patricia Puerta, «seran d'obligada aplicació en tots i cadascun dels àmbits de desenvolupament d'activitat d'una institució que posarem en l'avantguarda de les polítiques d'igualtat d'oportunitats entre les dones i els homes».
El document aprovat s'estructura en diferents àrees que inclouen accions dissenyades per a garantir la igualtat en tots els processos de selecció i contractació, classificació professional, promoció, formació, condicions de treball i l'exercici corresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral. A més, promou l'anàlisi de la presència feminitzada o masculinitzada, les retribucions i la prevenció de l'assetjament sexual.
Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que «hui és un dia important per a la Diputació», ha posat en valor que el pla aprovat «ha sigut fruit del consens» i que en la seua elaboració «han participat totes les forces polítiques i agents socials representades a la casa». També ha incidit en el fet que «una vegada creada l'àrea d'Igualtat, la primera decisió que es va adoptar va ser constituir una comissió negociadora per a l'elaboració d'aquest pla».
La vicepresidenta ha agraït la col·laboració prestada per totes les persones que han intervingut en l'elaboració del Pla d'Igualtat, i molt especialment, la de la funcionària, Ana Portal.
Per part seua, el diputat del Grup Compromís, Pau Ferrando, ha argumentat que «la pandèmia que hem patit ens ha recordat que amb cada crisi empitjoren les condicions laborals i vitals de la meitat de la població: les dones». En aquest sentit, «l'aprovació d'aquest Pla d'Igualtat és un primer pas i ineludible per a erradicar les violències estructurals i simbòliques que encara hui dificulten l'autonomia i la igualtat de condicions i d'oportunitats per raó de gènere». Per a la coalició valencianista, el Pla d'Igualtat de la Diputació de Castelló, «haurà de servir de base per a materialitzar també els plans d'igualtat dels municipis de la nostra província, als quals aquesta administració haurà de donar el seu suport perquè duguen a terme els seus propis»
Eliminació de la Violència contra les Dones
El president Martí ha llegit una declaració institucional consensuada per tots els grups per a reafirmar el compromís de la Diputació amb la igualtat de gènere i la implementació d'accions per a l'erradicació de la violència contra les dones. Es tracta d'una decisió que s'adopta a escasses dates de la celebració del 25 de Novembre, Dia per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. El text també recull la voluntat de la institució de combatre els posicionaments polítics que defensen la negació de l'existència de la violència de gènere o el rebuig de les polítiques públiques destinades a la seua erradicació total. A més, advoca per promocionar la sensibilització i la prevenció com a antídot contra el masclisme.
Suport al sector agroalimentari
El ple de la Diputació també ha mostrat el seu suport al sector agroalimentari valencià a través d'una declaració institucional pactada per tots els grups, en la qual se sol·licita que el Govern d'Espanya defense a Europa els interessos del sector. En el text llegit pel president, José Martí, s'insta l'executiu espanyol i la Comissió Europea al fet que actuen contra la competència deslleial en les importacions de productes procedents de tercers països, exigint tractament en fred i rigorositat en les inspeccions en tots els ports de la Unió, prohibint l'entrada de la producció que haja sigut tractada amb plaguicides i fungicides, per estar prohibits per la UE.
A més de l'exigència de reciprocitat en matèria fitosanitària, el text advoca per la denúncia dels tractats amb països que actuen de manera deslleial respecte a l'agricultura espanyola i l'exigència de la traçabilitat i el etiquetatge de tots els productes importats.
També se sol·licita l'augment del pressupost de la nova Política Agrària Comuna (PAC) i que no disminuïsca a conseqüència del Brexit, així com l'adopció d'accions que ajuden a superar el veto rus. D'altra banda, s'insta la instauració de plans d'ajudes per a la modernització de les explotacions agràries i les indústries agroalimentàries i a l'aportació de més pressupost per a lluitar contra les plagues.
Compliment del Pla Econòmic i Financer
En la sessió plenària de hui l'equip de govern ha donat compte del grau d'execució del pressupost de 2020 en el tercer trimestre, en el qual s'ha complit l'objectiu d'estabilitat pressupostària exigit pel Pla Econòmic i Financer (PEF) que la institució es va veure obligada a aprovar el mes de març passat després dels incompliments de l'anterior equip de govern amb la regla de despesa instaurada durant el mandat del president Rajoy. Segons el diputat provincial d'Hisenda, Santiago Agustí, les limitacions i els estrictes controls imposats pel PEF «no han impedit la posada en marxa de plans i fons per a atendre les necessitats dels municipis i l'aprovació del Pla Reactiva enfront de la Covid-19, que ha suposat l'aprovació de mesures valorades en més de 9 milions d'euros».