La institució provincial commemora el Dia de les Dones en un acte íntim “però amb la mateixa potència reivindicativa que mereix la jornada”, segons paraules de José Martí
Ni la pandèmia de la Covid-19 ni la tènue pluja que queia hui sobre Castelló han impedit que la Diputació Provincial llançara el seu missatge a favor de la igualtat entre dones i homes. Ha estat en un senzill acte adaptat a les circumstàncies actuals, amb poc de públic “però amb la potència reivindicativa que mereix i s’espera del 8M”, ha assegurat el president José Martí.
En ell, el Martí, acompanyat per representants de tots els partits polítics amb escó a les Aules, ha fet lectura pública de la declaració institucional que va ser aprovada per unanimitat del ple en la sessió ordinària del passat mes de febrer. La Diputació ha volgut llançar així un missatge d’unitat política, coordinació i compromís amb les reivindicacions feministes.
En una intervenció posterior, la vicepresidenta i diputada d’Igualtat, Patricia Puerta, ha manifestat que “la flama del 8M no s’ha d’apagar mai i molts menys enguany que alguns volen aprofitar la crisi de la Covid-19 com a coartada per a apagar les veu de les dones”. “En el nostre cas”, ha prosseguit, “des de la Diputació continuarem posant els recursos i treballant en la implantació de polítiques que contribuisquen a construir un país més just, democràtic i lliure per a totes i tots”.
Aquest és l’únic acte que des de la Diputació Provincial s’ha organitzat per a aquesta jornada, seguint així les recomanacions de no convocar activitats que pogueren concentrar gent. És per això que el gruix de les activitats programades aquest 2021 per la Diputació s'han desenvolupat a través dels perfils en xarxes socials de la institució provincial.
UN HOMENATGE A LA DONA RURAL
Com a temàtica central, enguany s’ha apostat per donar visibilitat i fer un homenatge institucional a través de les pantalles a totes les dones de l’àmbit rural que, al llarg del temps, han contribuït a la transformació econòmica i social de l’interior provincial.
Amb l’objectiu de reconéixer-les, ahir diumenge l’àrea d’Igualtat va presentar en públic el llibre ‘Masoveres’, de la jove alcorina Miriam Chiva Celades, en la qual es posa en valor el paper de les dones que van viure i treballar als masos de l’Alcalatén a través dels seus propis testimonis. El volum, d’una cinquantena de pàgines, deixarà un testimoni escrit i gràfic -a través de les il·lustracions de la pròpia Chiva- de l’esforç que totes elles han vingut realitzant per a portar endavant les seues famílies. Com a apunt, s’ha respectat el parlar de les entrevistades, d’avançada edat, perquè quede plasmat sobre paper la seua forma de parla col·loquial.
La programació en línia es tancarà aquest mateix divendres, 12 de març, amb un diàleg desenfadat entre les artistes Belén Segarra i Laura Castelló i la directora de la galeria Cànem de Castelló, Pilar Dolç des del nou centre cultural de la Diputació, ReViu Les Aules. Aquesta proposta, que naix del treball conjunt entre els departaments d’Igualtat i Cultura, persegueixen l’afany d’ambdues àrees de donar major visibilitat i major prestigi al treball artístic i cultural de les dones castellonenques. La retransmissió es farà a través de les xarxes socials de la Diputació.