L'esdeveniment, que se celebrarà el diumenge 30 d'octubre a la Casa de la Mar de Castelló, proposa tres taules de debat al llarg de tota la jornada, que comptaran amb la veu d'experts
La Diputació de Castelló, amb la col·laboració de Respira Comunicación, organitza diumenge que ve 30 d'octubre “Realitats”, una trobada per a visibilitzar i reflexionar sobre els delictes d'odi que es cometen amb freqüència en els entorns de pobresa, migració i dirigits cap al col·lectiu LGBTQ+. La Casa de la Mar acull una jornada que, a més de sensibilitzar i aportar dades sobre un problema que lluny de desaparéixer, està en alça i que amenaça la bona convivència entre els ciutadans i ciutadanes de la província, busca solucions.
Tal com va explicar Patricia Puerta, vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial d'Igualtat i Benestar Social, en l'acte de presentació de “Realitats”, l'esdeveniment busca “conscienciar a la societat castellonenca sobre les diferents realitats socials amb les quals es conviu i frenar els discursos d'odi”.
“Realitats” es presenta com un esdeveniment lúdic i familiar que, en la seua extensa programació –de 8.30 a 23.00– preveu tallers infantils i juvenils, ioga, actuacions musicals en directe i un espectacle drag. Però el gruix de la jornada es concentra en tres taules de debat, cadascuna d'elles específica dels delictes de aporofòbia, racisme i fòbia cap al col·lectiu LGBTQ+.
Projecció de curts i visibilitat
La primera taula de debat, que començarà després de l'obertura institucional a les 10.00 hores, girarà entorn de la “Pobresa a la província de Castelló”. Per a il·lustrar aquesta realitat es projectaran els curtmetratges #Contralapobreza, d’EAPN ÉS (European Anti Poverty Network España) i “Jo no soc trapella” de la Fundació Secretariat Gitano. En aquesta taula participen Núria Tendeiro, directora de la xarxa EAPN CV (European Anti Poverty Network Comunitat Valenciana); Kilian Zaragozá, CEO i fundador de la plataforma NARIA (Ningú Sense La seua Ració Diària) i Francisco García Carmona, sotsoficial major de la Guàrdia Civil de Castelló.
En paraules de Kilian Zaragozà “l'esdeveniment és una ocasió ideal per a exposar de manera crítica, per part d'experts del sector i veus autoritzades, la situació de pobresa que es viu en el tot el país. Però el que és especialment positiu és que es posaran damunt de la taula soluciones, que n'hi ha, per a pal·liar aquestes situacions de crisis i pobresa” i apunta “cada vegada hi ha més empreses disposades a aportar solucions noves i vàlides per a digitalitzar i optimitzar recursos i, finalment, per a aconseguir la inclusió social i veure els índexs de pobresa més reduïts”.
La Migració a Castelló
La segona taula, a les 11.30, debatrà entorn de “La Migració a Castelló” i inclourà la projecció del curtmetratge documental “Guions sense papers” dirigit per Noureddine El Attab i produït pel Negociat de Convivència Social i Interculturalitat-Ajuntament de Castelló. En aquesta ocasió, participaran Valentina Lema, mediadora Intercultural del Negociat de Convivència Social i interculturalitat-*Ajuntament de Castelló; Andrea Revert, tècnica del Projecte Incidents discriminatoris/delictes d'odi en ACCEM, una ONG que treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones refugiades i migrants o col·lectius més vulnerables i Alfonso Aranda i Diego Ángel Heredia, guàrdies civils pertanyents a EDATI, l'equip d'atenció a l'immigrant de la Guàrdia Civil. Aquesta taula comptarà també amb la moderació de Romary Vaamonde, CEO del Teler, consultoria d'innovació social.
Tal com explica Vaamonde, amb formació en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament “el principal que he detectat és la necessitat de diàleg real, més enllà de les visions fragmentades de la solució, en la qual cada instància competeix amb el protagonisme d'aquesta solució”. Vaamonde destaca la necessitat de “trobar-se en espais recurrents en els quals es construïsquen solucions de manera col·laborativa”.
Aquestes dues primeres taules de debat seguiran una estructura similar. En primer lloc, es durà a terme una radiografia de la situació actual a la província de Castelló per a, a continuació, plantejar propostes cap a la societat sobre com combatre i minimitzar els delictes d'odi. Així mateix, hi haurà espai per a establir sinergies i iniciatives entre les persones participants en taula i torn de preguntes i escolta directa als i les assistents.
Visibilitzar al col·lectiu LGTBQ+
A les 18.30 s'abordarà la tercera i última taula de debat, amb la visibilització del col·lectiu LGBTQ+. Es projectarà el curtmetratge documental “Better Days”, de Fran Herrero i a manera de xarrada/entrevista, Josemola, periodista, escriptor i professor d'estudis LGBTQ+ parlarà amb Nerea Flores Gómez, estilista i persona que ha viscut en primera persona les conseqüències de les manifestacions d'odi. La taula comptarà, a més, amb les aportacions de Diego Morente, Policia Local en la Unitat LGBTQ+ de Castelló, que llançarà llum sobre com, des de la societat podem contribuir a erradicar aquestes situacions.
Josemola assenyala que “en ple debat sobre la llei trans, l'empatia és més necessària que mai perquè quan li neguem la identitat a dona trans, no sols estem sent mal educats, sinó que estem fomentant l'odi». És a dir, «estem contribuint a l'augment dels delictes d'odi, (concretament un 6,8 respecte a 2019, segons el Ministeri de l'Interior), al fet que s'insulte, al fet que s'agredisca i que s'assassine a persones trans pel simple fet d'existir”.
Segons les seues organitzadors “Realitats” és una trobada oberta a la ciutadania, independentment de l'edat, que convida a conéixer a les persones amb les quals convivim, l'única manera de combatre els discursos d'odi.