El document estarà vigent fins a l'any 2024 i inclou accions com el suport a ajuntaments i mancomunitats, la promoció de la participació de les dones i l'erradicació de la violència de gènere i masclista, entre altres
La Diputació de Castelló ha aprovat la que serà la primera ‘Estratègia provincial per a la igualat entre homes i dones. Pla d'igualtat de ciutadania’ que defineix els principis que guiaran l'activitat de la institució provincial en els pròxims anys en matèria d'igualtat. L'estratègia, que es va aprovar en el ple del mes de desembre, té una vigència fins a l'any 2024.
Tal com ha explicat el president de la Diputació de Castelló, José Martí, “l'estratègia compta amb la potencialitat suficient per a ser entesa i utilitzada com un instrument real de treball, la posada en pràctica del qual arribe a representar per a la província una porta oberta cap a un model de convivència més igualitari que aposte per la igualtat entre homes i dones en totes les àrees”.
Per part seua, la vicepresidenta i diputada provincial d'Igualtat, Patricia Puerta, considera “fonamental” que la Diputació de Castelló “articule mesures de cooperació en el foment de la implementació transversal del principi d'igualtat, tant en l'àmbit de la seua organització i funcionament intern, com duent a terme accions externes dirigides a la seua població”.
Vectors d'impuls
L'Estratègia pretén promoure 5 vectors d'impuls per a donar resposta a les necessitats identificades en el procés de diagnòstic i són:
1. El suport als ajuntaments i mancomunitats. Perquè el treball coordinat de totes les administracions a nivell local i provincial és un element sense el qual resulta impossible aterrar l'Estratègia i implementar les seues accions en el territori.
2. La promoció de la participació de les dones. Perquè no existeix democràcia sense la participació i representació de les dones. En tots els espais i a tots els nivells. Els moviments i associacions de dones són agents socials de canvi, el coneixement situat del qual i participació han gestat grans transformacions socials enrobustint així el nostre sistema democràtic.
3. La sostenibilitat de la vida. Perquè cada vegada és més evident que l'espai públic no se sostindria si no estiguera secundat pels espais privats. Des de les polítiques d'igualtat hem de denunciar la lògica que menysprea la sostenibilitat de la vida mateixa i reivindicar el sosteniment de la vida, d'una vida que valga la pena ser viscuda i que ha de funcionar com a eix de l'economia.
4. Els valors cap a la igualtat. Perquè la igualtat no és un bé assolible i finit, sinó més una situació contingent i perfectible. Els valors cap a la igualtat no són un punt d'arribada, sinó més aviat una ruta que ens porta a continuar adaptant-nos davant els canvis socials, sempre des d'un enfocament de consideració prioritària dels drets humans, amb i cap al feminisme.
5. L'erradicació de la violència de gènere i masclista. Perquè la violència és instrumental i està al servei del sistema patriarcal de dominació per a mantindre les desigualtats de gènere i oprimir a les dones. L'Estratègia apel·la a la violència estructural, simbòlica i també quotidiana. En aquest sentit, és indispensable la lluita coordinada de les administracions per a deslegitimar-la i erradicar-la.
Aquests vectors es concreten en 25 compromisos que assumeix la Diputació de Castelló i la seua Àrea d'Igualtat, així com 105 orientacions que guiaran el disseny anual dels plans operatius, sincronitzant periòdicament la planificació tècnica amb la planificació pressupostària que necessàriament haurà de donar suport al desplegament de l'Estratègia. En 2023 es començarà el desenvolupament dels plans operatius anuals.