El diputat d'Esports, Iván Sánchez, acompanyat del director de ASICS Penyagolosa Trails, Tico Cervera; el director del Servei d'Esports, Carlos Hernando; i l'investigador del Projecte Penyagolosa Trails Saludable, Eladio Collado, presenta en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló este estudi que més enllà del rendiment, “busca protegir la salut dels corredors”, assenyala Iván Sánchez.
La Diputació Provincial de Castelló impulsa la investigació en ultratrail amb el projecte Penyagolosa Trails Saludable.
El diputat d'Esports, Iván Sánchez, acompanyat del director de ASICS Penyagolosa Trails, Tico Cervera; el director del Servei d'Esports, Carlos Hernando; i l'investigador del Projecte Penyagolosa Trails Saludable, Eladio Collado, ha presentat en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló este estudi que més enllà del rendiment, “busca protegir la salut dels corredors”, ha assenyalat Iván Sánchez.
En la presentació també han participat el director Mèdic del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, Daniel Flores; el director gerent de l'Hospital Provincial, Matías Real; el director del Servei d'Esports, Carlos Hernando; i, finalment, la responsable de Relacions Externes del Villareal C.F., Paloma Masó.
Així doncs, l'estudi, liderat per la Universitat Jaume I, en col·laboració amb el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, analitza l'impacte físic de la CSP, una de les proves més exigents del país amb 106 quilòmetres i 5.600 metres de desnivell positiu, que tindrà lloc dissabte que ve 12 d'abril. “Esta investigació reforça la nostra aposta per combinar esport, ciència i benestar, beneficiant a tots els participants perquè puguen desenvolupar la prova en les millors condicions”, ha destacat el diputat d'Esports.
En este sentit, Iván Sánchez, ha subratllat “el paper crucial del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló en este projecte, aportant la seua experiència i recursos per a millorar la salut i el rendiment dels corredors d'ultra distància”. “La CSP és una prova física que requerix d'una gran preparació, però, sens dubte, este projecte ajudarà els corredors a millorar el seu rendiment al llarg dels 106 quilòmetres”, ha afegit Iván Sánchez.
L'estudi, tal com ha indicat el responsable de l'àrea d'Esport, busca protegir la salut dels corredors. Pel que s'investiguen aspectes clau com l'impacte del patró de carrera en pujades i baixades; les diferències fisiològiques entre home i dones en la resistència muscular; i la relació entre hidratació, enrampades i rendiment. “Aspectes molt importants que marquen les sensacions del corredor durant la carrera, però també en la recuperació”, ha assenyalat Iván Sánchez.
Estudis previs en la CSP han permés avançar en la prevenció de lesions i estratègies de recuperació, consolidant a ASICS Penyagolosa Trails com un referent en la investigació esportiva.
Un estudi pioner en el rendiment esportiu
El projecte avalua a 37 corredors i corredores, analitzant la seua composició corporal, eficiència de carrera i resiliència al mal muscular des de tres mesos abans de la prova fins a 48 hores després. “L'objectiu és millorar la preparació i recuperació dels atletes amb dades científiques precises”, ha manifestat el diputat provincial, qui ha reafirmat el suport de la Diputació de Castelló a iniciatives que combinen ciència i esport.
“El treball conjunt entre l'UJI, el Consorci Hospitalari Provincial i Penyagolosa Trails posiciona a Castelló com un referent en la investigació aplicada a l'esport”, ha ressaltat Iván Sánchez.
Per part seua, els investigadors han destacat que, amb este estudi, “volem entendre millor com afecten la fatiga, la hidratació i el tipus de carrera al rendiment. Este coneixement serà clau per a optimitzar la pràctica del ultratrail”.
Així mateix, el director gerent de l'Hospital Provincial, Matías Real, ha destacat la importància que té per al centre participar en una investigació pionera que permetrà determinar la resiliència d'esportistes en una de les carreres de muntanya més exigents del món, ja que ASICS Penyagolosa Trails és una experiència única i un desafiament per a totes les persones que participen.
“La promoció de la salut, prevenció de malalties i la investigació són finalitats del nostre hospital, per la qual cosa secundar i col·laborar en esta mena d'iniciatives contribuïx a l'avanç del coneixement mèdic i a la millora de l'assistència sanitària”, ha manifestat el doctor Real.
Este projecte consolida la CSP com un model d'investigació en ultra distància, generant coneixement que millorarà l'entrenament i la recuperació dels corredors. Castelló continua apostant pel binomi esport i ciència per a portar el ultratrail al següent nivell.