• La vicepresidenta Patricia Puerta explica que l’àrea d’Igualtat disposarà de 198.000 euros per a la gestió d’ajudes a ajuntaments i col·lectius i per a desplegar el pla d’igualtat de la institució • La corporació liderarà la creació d’una xarxa provincial de municipis protegits i segurs contra la violència de gènere
Castelló, 05.12.2020. L’àrea d’Igualtat de la Diputació de Castelló continuarà creixent en mida i en reptes aquest 2021. Després d’un any i mig des de la seua creació amb rang de Vicepresidència, i amb l’objectiu d’aprovar el primer pla d’igualtat de la història d’aquesta institució ja assolit, el departament s’ha posat com a metes pròximes dotar de més recursos els municipis per a polítiques igualitàries i ampliar el suport a les entitats que defensen els drets de les dones davant les desigualtats amb els homes.
La vicepresidenta i titular de l’àrea, Patricia Puerta, ha desgranat aquests i més aspectes del nou pressupost d’Igualtat davant del president de la Diputació, José Martí, qui ha assenyalat que la consecució de la igualtat tindrà al llarg de tota la legislatura un especial protagonisme “com un dels eixos que vertebren la nostra línia de govern”.
Patricia Puerta ha informat que els comptes seran superiors als de l’exercici actual, seguint la tendència del pressupost #ReactivemCastelló2021. En concret, el departament disposarà de 198.000 euros per a funcionament i activitats. “La lluita per la igualtat no pot detindre’s i necessita de més recursos, molt més quan som espectadores de que aquesta anomalia democràtica s’enquista mentre augmenten els detractors del moviment per la igualtat per simple desconeixença”.
La partida més important per la seua quantitat és la destinada a subvencions per a l’elaboració de plans d’igualtat municipals, que es veu incrementada dels 40.000 als 60.000 euroa “per a donar resposta a l’allau de peticions que hem rebut per part dels ajuntaments durant la primera convocatòria, en la que hem esgotat els fons inicials sense poder donar resposta a totes les sol·licituds”. Puerta ha afegit que les localitats de Castelló “volen igualtat i ara estem veient que feia molta falta que la Diputació s’implicara, fent política de fets i no de paraules”.
Una altra partida que també arribarà als municipis, però en aquest cas a entitats sectorial, és la destinada a les ajudes per a la realització d’activitats dirigides a promoure l’eliminació dels prejudicis, usos i costums que representen la dona en inferioritat respecte a l’home, que compten amb una reserva de crèdit de 20.000 euros. “Aquesta línia es completarà amb una altra de 30.000 euros per al desenvolupament d’accions de sensibilització i de formació organitzades per la pròpia Diputació”.
Un dels aspectes nous serà la creació d’una xarxa provincial de municipis protegits i segurs contra la violència de gènere, a la que s’assignarà un pressupost de 20.000 euros. A banda també es subscriurà un conveni amb la Universitat Jaume I de Castelló valorat en 10.000 euros per a estudis relacionats amb la igualtat.
El passat 17 de novembre, en sessió plenària, s’aprovava el primer pla d’igualtat de la institució provincial, el qual recull una sèrie d’accions a desenvolupar entre l’any 2021 i el 2024 encaminades a treballar per la igualtat real i l’eliminació de tota mena de discriminació entres homes i dones. Per al desplegament dels punts més prioritaris es destinaran 25.000 euros.