Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló conclou els treballs arqueològics en el jaciment de ‘El Castillejo’ de Benafer

La Diputació de Castelló conclou els treballs arqueològics en el jaciment de ‘El Castillejo’ de Benafer
9 d'Abril de 2025

El Servei d'Arqueologia de la institució provincial finalitza els treballs d'excavació que venia desenvolupant des de l'any 2018 en este important jaciment amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benafer i amb l'objectiu de “convertir-lo en un nou actiu turístic i cultural per a la província de Castelló”, assenyala el diputat de Cultura, Alejandro Clausell.

La Diputació Provincial de Castelló ha conclòs els treballs arqueològics en el jaciment de ‘El Castillejo’ de Benafer.

El Servei d'Arqueologia de la institució provincial ha finalitzat els treballs d'excavació que venia desenvolupant des de l'any 2018 en este important jaciment amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benafer i amb l'objectiu de “convertir-lo en un nou actiu turístic i cultural per a la província de Castelló”.

Així ho ha destacat el diputat de Cultura, Alejandro Clausell qui ha posat en valor els resultats d'estos treballs en ‘El Castillejo’ que s'han centrat en la “documentació i excavació de l'interior de la Torre Oest del poblat, la qual cosa ha permés identificar diferents aspectes de gran interés”, ha assenyalat Alejandro Clausell.

En primer lloc, s'ha identificat que existixen diverses etapes en el poblat, que s'inicien en un moment antic dins del període ibèric i conclouen amb una reforma general i una monumentalització de la torre en el segle III abans de Crist.

Així doncs, entre les troballes més interessants cal destacar “la troballa d'un forn de forja per a elaborar objectes de ferro, així com diversos pals amb la fusta conservada, recolzats en bases de pedra que servien per a sustentar els sostres de l'interior de la torre”, ha comentat el diputat de Cultura. A més, a l'interior s'ha localitzat un mur revestit per fragments de ceràmica, reaprofitats de recipients que originalment estaven decorats amb motius geomètrics pintats.

“Esta campanya ens ha permés recuperar elements d'un gran valor que situen el jaciment en el període Ibèric, amb una cronologia d'entre el segle VI i el III abans de Crist, és a dir, fa entre 2.500 i 2.200 anys”, ha assenyalat el responsable de Cultura, qui ha afegit que “són elements que ens recorden la riquesa cultural i la importància històrica de la nostra terra”.

D'esta manera, Alejandro Clausell ha insistit en la importància de “aprofundir en el ric llegat arqueològic de la província”, i ha enaltit el treball “minuciós” de l'equip d'arqueòlegs de la institució provincial en este jaciment, assegurant que “sense la labor dels professionals, seria impossible conéixer tot el patrimoni que tenim en esta terra i que cal protegir i conservar”.

Cal ressaltar que estos treballs formen part de la campanya d'excavacions que duu a terme la Diputació de Castelló amb l'objectiu de “enriquir l'oferta turística dels municipis a través de la recuperació d'estos vestigis”, al mateix temps que recupera un patrimoni cultural clau per a “el coneixement dels orígens dels primers poblats del territori castellonenc”, ha conclòs Alejandro Clausell.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador